Новото централно летище на Варшава Centralny Port Lotniczy (CPL) трябва да бъде

...
 Новото централно летище на Варшава Centralny Port Lotniczy (CPL) трябва да бъде
Коментари Харесай

Трябва ли ѝ на Полша такова мега-летище?

 Новото централно летище на Варшава " Centralny Port Lotniczy " (CPL) трябва да бъде построено на 40 километра западно от полската столица. То ще се намира на 15 минути път с трен от централната ЖП гара на Варшава.
" Това е най-големият план в по-новата история на Полша ", споделя заместник-министърът на инфраструктурата Миколаж Вилд. Той прибавя, че летището може да се трансформира във " вратата на Европейски Съюз към Изтока ".

Мега-летището ще коства 70 милиарда полски злоти (около 16,5 милиарда евро) и ще има потенциал да транспортира в началото 45 милиона пасажери, а по-късно - 100 милиона. Това значи, че то ще се конкурира с лондонското " Хийтроу ", парижкото " Шарл де Гол " и амстердамското " Схипхол ". Първата фаза от строителството ще погълне 35 милиарда злоти - над 10% от бюджета на страната. То би трябвало да бъде построено на повърхност от 3 хиляди хектара и да бъде намерено през 2027 година. Изграждането на съседен град с промишлена зона и конгресен център също е част от мега-проекта.

Според проекта, настоящето летище на Варшава " Фредерик Шопен " ще би трябвало да бъде закрито. Правителствени източници настояват, че е безсмислено то да бъде разширявано, тъй като се намира в покрайнините на града и в непосредствена непосредственост до регион, в който живеят няколкостотин хиляди души. През 2012 година там беше издигнат нов терминал и нова гара, само че до четири години летище " Шопен " ще доближи оптималния си потенциал от 20 милиона пасажери годишно. През 2017 година през него са минали 15,75 милиона пасажери, което го трансформира в най-голямото летище в Централна и Източна Европа, изпреварващо даже пражкото " Вацлав Хавел ". По публични данни, през 2017 година през полските летища са минали общо 34 милиона пасажери - с 12% повече от 2015 година.

" Страната е значим пътен възел за редица дестинации - Лос Анджелис-Тел Авив, Виена-Токио, Шанхай-Париж и Ню Йорк-Техеран ", се показва в призната през ноември 2017 резолюция по въпроса. В документа се твърди още, че в случай че не бъде издигнато ново и по-голямо летище, Полша няма да може да мери сили със западноевропейските страни във връзка с въздушния превоз и по този начин ще изпадне във втора лига.Как ще финансират плана?

Досега полското държавно управление не е показало съответен проект за това по какъв начин счита да финансира плана. Миналата година шефът на Полския фонд за развиване PFR Павел Борис съобщи, че имало груб план за това по какъв начин да бъдат поети разноските, които нямало да натоварят държавния бюджет. Тогава той добави, че Фондът разполагал с нужните средства, с цел да се включи в плана. Заместник-министър Вилд  в това време разгласи, че прилежащите инфраструктурни обекти, които не са част от същинското летище, могат да бъдат финансирани с европейски пари. 

Ана Конерт от Института по въздухоплаване към университета " Лазарски " във Варшава обаче не вижда никакви шансове даже и за частично европейско финансиране на мега-проекта. Тя счита, че построяването му ще стане напълно с пари на данъкоплатците. През юни 2018 са водени договаряния с компании от Сингапур, а заместник-министърът Миколаж Вилд съобщи, че Китай и Южна Корея също били вероятни сътрудници за финансирането на плана.

С към 9 милиона превозени пасажери през тази година (прогноза) полската самолетна компания LOT се подрежда едвам на 19-о място измежду европейските авиопревозвачи. Дори в самата Полша самолетната компания не съумява да се подреди на първото място - нискотарифни компании като WizzAir и Ryanair я изпреварват. Полският авиопревозвач разполага със 73 самолета, от които 11 " Боинг Дриймлайнер ", с които обслужва дестинациите си до Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис в Съединени американски щати, където живеят огромни полски общности. През 2012 година LOT беше избавена от банкрут с държавни средства и от този момент компанията се развива добре. Плановете са до края на годината да бъдат открити 12 нови дестинации, включително до Сингапур.

Кандидатът на опозицията за кмет на Варшава Рафал Тжаковски е срещу закриването на сегашното летище. Според него е по-смислено средствата да се вложат за неговото поправяне, както и за ремонта на едно друго летище, отдалечено на към 40 км от Варшава, което обслужва най-вече полети на Ryanair. Според бившия председател на Надзорния съвет на самолетна компания LOT Яцек Кравчик пък, реалните разноски за построяването на новото летище ще се окажат доста по-високи от предстоящото.

А в случай че се повтори историята с BER?

Освен това се чуват и предизвестия, че новият план ще е гибелен за всички районни летища, които бяха издигнати в Полша след присъединението на страната към Европейски Съюз през 2004 година. От Ryanair твърдят, че бъдещото централно летище край Варшава може да се окаже със същата орис като новото берлинско летище " Берлин Бранденбург " (BER). То се строи от 20 години, а в действителност трябваше да е готово през 2011. Откриването му беше отсрочено за 2020, а разноските за построяването му най-после експлодираха. " Да не забравяме, че CPL край Варшава би трябвало да е още по-голямо и от това в Берлин ", акцентира Ана Конерт от университета " Лазарски ".
  Автор  Джо Харпър
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР